skip to Main Content
1-800-987-654 admin@totalwptheme.com
Unravel – Charmigt Svenskutvecklat Fysikpusselspel

Unravel – charmigt svenskutvecklat fysikpusselspel

Unravel är ett spel utvecklat av Umeåbaserade Coldwood Interactive och släpptes till PC och konsol i början av 2016. Det har en rätt unik spelmekanik då man spelar som den lilla garnfiguren Yarny som är uppbyggd av en enda lång röd garntråd. För att komma framåt i spelet måste man lösa olika fysikbaserade pussel som även inkluderar vattenfysik med flytande föremål som man måste hoppa på.

Kärnmekaniken i spelet bygger dock på själva garntråden. Man kan fästa den på vissa punkter i spelet för att till exempel bygga broar på vilka man sedan kan rulla objekt man behöver använda för att komma vidare. Man kan även svinga sig fram i garntrådarna, likt lianer, genom att fästa dem uppe i trädgrenar och annat. Man måste också “fylla på” sin garntråd då och då eftersom den hela tiden nystas upp (därav namnet “Unravel”) från Yarnys kropp. Om garntråden tar helt slut kommer man inte vidare utan måste backa tillbaka och se vad man har missat.

Svensk folkmusik och norrländsk natur

Rent grafiskt och estetiskt är spelet väldigt snyggt. Det utspelar sig i typiskt svenska miljöer, oftast utomhus, och utvecklarna har själva berättat att de har inspirerats av den norrländska naturen i trakterna kring just Umeå. Man får även spela under olika årstider och mot slutet när det har blivit vinter och snöstorm lider man lite med den stackars garnfiguren som ser ganska ynklig ut och måste kämpa hårt mot vädrets makter. Musiken i spelet ger även den starka Sverigevibbar då den påminner mycket om svensk folkmusik med fiol och annat. Man stöter också på många svenska djur som älgar, skator, lämlar och annat. Ibland finns de bara där som bakgrundsdekoration men ibland är de en del av pusslen och kan även vara rent fientliga.

Unravel har som sagt några år på nacken nu och har släppts till både till PC, Xbox One och Playstation 4. Dock finns ingen mobil portning av spelet för begagnade ipads eller surfplattor med Android. Det kan bero på att det var för knepigt att få till kontrollerna så de funkar med ett pekskärmsgränssnitt. Den som gillar Unravel och vill spela något liknande på mobil eller surfplatta kan dock ta sig en titt på ett spel som heter Leos Fortune. Det har en del likheter med Unravel då även det är skapat av en svensk utvecklare och delvis utspelar sig i miljöer som påminner om svensk trollskog. Vissa detaljer i spelet, som varningstexter på maskiner och liknande, är ibland också skrivna på svenska. En annan likhet med Unravel är de fysikbaserade pusslen.

Unravel 2

Sommaren 2018 släpptes uppföljaren Unravel 2. Den bygger i grunden på samma spelmekanik som det första spelet, men nu är det två garnfigurer istället för en och man kan därför välja om man vill spela spelet två spelare samtidigt i co-op eller som ensam spelare där man får växla mellan de olika figurerna. Till skillnad från Unravel släpptes Unravel 2 även i en version till Nintendos handhållna spelkonsol Switch. Inte riktigt ett mobilspel, men i alla fall i bärbart format.

Back To Top
Total