skip to Main Content
1-800-987-654 admin@totalwptheme.com
Barn Och TV-spel

Barn och TV-spel

I dag känner de allra flesta barn till vad TV-spel är, även om de är väldigt unga. Det finns flera olika modeller av TV-spel och spelen är också indelade i kategorier och lämplighetsgrad för olika åldersgrupper. Dessutom kan man finna spel i flera olika prisklasser.

Begränsa spelandet

Ibland kan det finnas lägen då man vill begränsa sina barns spelande. Om det är en högtid eller om man vill att barnet ska uppskatta en doppresent i samband med att ett yngre syskon döps kan det vara klokt att ta bort spelen ett tag. Man kan också behöva begränsa barnens spelande om de inte gör sina sysslor, läxor med mera. Det kan bli lite livat om barnen plötsligt inte får spela men det är viktigt att man som förälder lär barnen att prioritera. När barnen gjort det de ska kan de få spela – om det passar.

Det finns flera olika sätt att begränsa spelandet på. Om barnet inte lärt sig hur spelen sätts i, eller hur konsollen kopplas in kan man enkelt bara ta ur skivan eller dra ur sladden när barnet inte ska spela. I andra fall kanske man behöver ta bort konsollen helt, eller rent av dra ur säkringen för att barnet inte ska spela. I de allra flesta fall ska det dock räcka med att en vuxen säger till att det inte ska spelas. Barnet ska helt enkelt acceptera det.

Barn och våldsamma TV-spel

Det finns en hel del våldsamma spel på marknaden. Många barn kan hantera det, men inte alla. Det kan vara bra att undvika de här spelen tills dess att man verkligen vet att barnen förstår att våldet är på låtsas och att man inte kan bete sig på samma sätt i verkligheten.

Kan man lära sig saker av TV-spel?

Det finns också en del spel där barnen faktiskt kan lära sig saker. Det kan vara matteproblem, ord eller liknande där allt läggs upp på ett mer lekfullt sätt. Det blir helt enkelt roligt för barnet att lära sig. Barn som har lite svårt för inlärning eller för olika skoluppgifter kan ha stor nytta av det här. Men TV-spel får självklart inte gå före läxorna.

Är TV-spel skadligt?

I regel är det inte skadligt för ett barn att spela TV-spel så länge det sker i lagom dos. Det kan dock vara klokt att se till att barnet inte sitter för nära skärmen eftersom att det kan skada barnets ögon. Man bör också hålla lite koll på om barnet ser ut att få irritation eller liknande i ögonen. Det kan vara ett tecken på att barnet spelar lite för mycket. Det kan också vara så att barnet har något problem med ögonen som en optiker behöver titta på.

Back To Top
Total