skip to Main Content
1-800-987-654 admin@totalwptheme.com
Nintendo Entertainment System

Nintendo Entertainment System

De allra flesta känner till eller har själva spelat Tv-spel. Många har dessutom en eller flera favoritspel och har testat flera olika konsoler. Många minns dessutom Nintendos historiska storsäljare NES. Idag är denna konsol ett populärt retrofenomen och den som har en gammal spelkonsol hemma kan skatta sig lycklig. Numera är de värda en liten lant om de för övrigt också är i gott skick.

Nintendo NES släpptes i Japan 1983, tog sig till USA 1985 för att slutligen nå Sverige 1986. Konsolen och spelen som släpptes till den blev omåttligt populära. Super Mario Brothers fick en världsmarknad och är än idag ett av de absolut mest eftertraktade spelen på marknaden. Under tidigt 1990-tal gick försäljningen av denna 8-bitars konsol nedåt och tillverkningen upphörde.

Marknaden har dock sett ett uppsving då andrahandsförsäljningen ökat och många minns sin barndomstid och den speciella dagen ett NES kom in i huset. Även Nintendo har noterat fansens kärlek och 2017 släpptes en nostalgikonsol som var så eftertraktad att den bokstavligen sålde som smör i solsken. Denna retrokonsol kallades Super Nes Classic Edition och var en miniversion av förlagan. Konsolen var så liten att den gick att hålla i handen och den var förprogrammerad med 20 ikoniska speltitlar. Nintendo har även tidigare släppt en mindre version av 80-tals klassikern som kallades NES Classic Edition eller NES Classic Mini.

Även om man kanske inte har sitt original NES kvar minns många den enkla men klassiska designen. Själva konsolens kantiga och rektangulära utseende men lättbegripliga knappar samt användarvänliga handkontroller. Kanske var det enkelheten som gick hem i stugorna eftersom dessa kontroller håller måttet än idag. Det finns gott om nostalgibutiker som fortfarande säljer originalspel och konsoler i välbevarade förpackningar. Många väljer dock att själva spara sin konsol eftersom den helt enkelt blev och fortfarande är en kär ägodel. Det fanns också en ljuspistol att köpa till konsolen som hette NES Zapper och den användes främst till spel som det klassiska Duck Hunt där man helt enkelt sköt ankor.

När det gäller spel har spelfigurerna Mario och Luigi dominerat markanden och Super Mario Bros fick sin start med NES. Även The Legend of Zelda och Mega Man såg dagens ljus hos Nintendo. Dessa spel är otroligt populära över hela världen och har gett upphov till flera serieutgivningar. En hel del av dem kan man numera också spela på andra konsoler. Under åren har NES också haft en del problem med kopior men det får man väl mer se som en komplimang även om det naturligtvis är irriterande för företaget. Många fans är oerhört glada över att ha varit med om utvecklingen av denna ikoniska konsol som fortfarande har en kär plats i många hem och hjärtan. Många 80-talister med originalspel kan visa sina barn NES säregna magi.

Back To Top
Total